12 Nisan 2016 Salı

İtalyan siyasetini değiştiren adam öldü

İtalyan siyasetine şeffaf, yenilikçi ve genç bir çizgi kazandırmayı başaran 5 Yıldız Hareketi’nin iki kurucusundan biri olan Gianroberto Casaleggio yaşamını yitirdi.
Cenovalı komedyen, aktivist ve işadamı Beppe Grillo ile klasik siyasi partilere tepki olarak 2009 yılında 5 Yıldız Hareketi’ni (M5S) kuran yatırımcı Gianroberto Casaleggio, 62 yaşında öldü. İki yıl önce beynindeki bir ödemden dolayı ameliyat geçirmiş olan Casaleggio’nun uzun süredir tedavi gördüğü belirtildi.
Sanal ortamda sosyal iletişimi en iyi kullanan siyasi figürlerden biri olan Beppe Grillo’nun yaratıcılığı ve enerjisi ile 13 yıl önce tanıştığı bir internet gurusu ve komünikasyon dâhisi olan Gianroberto Casaleggio’nun yetenekleri sayesinde doğan 5 Yıldız Hareketi, Şubat 2013’te ilk kez girdiği genel seçimlerde klasik siyasetçilere darbe vurmuştu.
Mario Monti hükümetinin düşmesinin ardından gerçekleşen ve adayların yarısını kadın olarak belirleyerek girdiği seçimlerde oyların yüzde 25’ini alan hareket, ülkenin üçüncü büyük ve önemli siyasi gücü haline geldi.
Bu sayede parlamentonun her iki kanadına toplam 163 vekil sokmayı başaran 5 Yıldız, tüm siyaset sınıfını karşısına alırken, kendisini ne sağda ne de solda konumladı.
5 Yıldız, kısa sürede pek çokları tarafından “umutsuzların umudu” ve “geleceklerini göremeyen gençlerin sesi” olarak anılmaya başlandı.
Çoğunluğu hiçbir siyasi deneyimi olmayan ve meclise girene kadar sıradan işler yapmış olan 163 parlamenterinin yaş ortalaması 37 olan hareket, iki kanatlı İtalya parlamentosundaki 55 olan yaş ortalamasını da tarihinde ilk kez 48’e düşürdü.
SOSYAL AĞ İLE TSUNAMİ YARATTILAR
“Kan emici siyasileri evlerine gönderelim” söylemine sahip Beppe Grillo hareketin görünen, sıra dışı yüzü olsa da, “guru” olarak anılan ve bir web stratejisti olan Casaleggio Beş Yıldız’ın kurallarını belirleyen kişi oldu.
Popülist, şeffaf, yolsuzlukla mücadeleci, çevreci, kısmen Avrupa Birliği karşıtı olan ve internete ücretsiz erişimi, e-demokrasiyi, devletin küçülmesi gerektiğini, doğrudan ve katılımcı demokrasiyi savunan hareketin ismindeki beş yıldız, beş temel konuya gönderme yapıyor: Kamusal su, sürdürülebilir ulaşım, kalkınma, internet erişimi ve çevrecilik.
5 Yıldız, ekonomik büyümenin gerçekleşmesi ve istihdam oluşturulması için yenilenebilir enerji ve teknolojiye odaklanılmasına dikkat çekiyor.
Şüphesiz 5 Yıldız’ın yükselişinde hatırı sayılır pay, yeni çağın önemli nimetlerinden internet sayesinde örgütlenilerek kurulmasında.
5 Yıldız’ın dahisi Casaleggio, 10 yıldır her gün düzenli yazdığı bloğuyla, dünyanın en çok takip edilen blog yazarları arasında yer alan Beppe
Grillo’nun, “Tsunami” adını verdiği seçim kampanyasını bloğu ve sosyal medya üzerinden başarı ile yürütmesinin arkasındaki isim oldu.
Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Gianroberto Casaleggio’nun zamansız ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirirken onun, yenilikçi ve tutkulu bir siyasetin kahramanı olduğunu ifade etti.

 

DHA

Kaynak Sözcü




İtalyan siyasetini değiştiren adam öldü https://habervizyonu.com/2016/04/12/italyan-siyasetini-degistiren-adam-oldu/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder