Bu satırları okuduğunuz sabah saatlerinde, çeşitli ekiplerimizden gelen yaklaşık 150 AKUT gönüllüsüyle ve başta Bozüyük ve Eskişehir’den olmak üzere çevre il ve ilçelerden katılan yüzlerce yurttaşımızla birlikte Metristepe Şehitliği’ne yürüyor olacağız. Şehitlikte saygı duruşumuzu yapacak ve İstiklal Marşı’mızı okuyacağız. Kanları ve canlarıyla, şehadetleriyle bize bu güzel yurdu vatan yapan yiğitlere borcumuzu bir nebze olsun ödemeye çalışacağız.
ZAFERİN 95. YILINDA 8. KEZ YÜRÜYORUZ
Bu yıl şehitlerimiz anısına 8. kez düzenliyoruz bu yürüyüşü. 8 kilometrelik 1300 metreye yükseldiğimiz bu yürüyüş yıldan yıla değişiklik göstermekle birlikte, genelde ağır kış şartlarında gerçekleştiriliyor. İnsanların üzerine kar taneleriyle birlikte kurşunların da yağdığı bir cephede, vatan uğruna mücadele eden kahraman askerlerimizin neler yaşadıklarını bir nebze olsun anlamak ve onları anmak için, ilk yürüyüşümüzü AKUT Bozüyük ekibi lideri Muharrem Öz’ün önderliğinde 2009 yılının ocak ayında yapmıştık. Yaklaşık 50 kişi yürüdüğümüz bu ilk yürüyüşümüze, AKUT gönüllüleriyle birlikte askeri ve mülki erkan da katılmıştı ve ilk kez 1. İnönü Zaferi, 88. yılında, yaşandığı tarihte ve yaşandığı yerde kutlanmış ve şehitlerimiz anılmıştı. O günlerde yayınladığımız basın duyurusunu aşağıdaki bağlantıda görebilirsiniz…
50 kişi başladığımız bu anma etkinliğine her yıl artan sayıda yurttaşımız destek verdi. 2014 yılında yurdun dörtbir yanından gelen yaklaşık 2700 kişiyle birlikte yürüdük. 2015’in sert kışında, sefil politik hesapları yüzünden yetkililer yolu açmaya yanaşmayınca, sadece kış donanımına sahip AKUT gönüllüleri yürüyebilmiştik 8 kilometreyi, yurttaşlar katılamamıştı. Bu yıl önlemimizi aldık, AKUT ve yurttaşlar yine birlikte yürüyoruz…
SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ DE GÜNDEME AKUT GETİRDİ
Türk savaş tarihinin en üzücü trajedisi olan Sarıkamış şehitlerimizi de 2003 yılında, bu acı olayın 89. yılında yine AKUT Türkiye’nin gündemine getirmişti. Bizden önce Sarıkamış Şehitleri konusu, harekatta yapılan büyük stratejik hatalardan dolayı, ders kitaplarında sadece 7 satırdan oluşan kısa bir bilgiyle geçiştiriliyordu. Artık hakkında onlarca kitap, belgesel, sinema filmi ve pek çok araştırma ve çalışma var. Bilinmeyen pek çok şehitlik ortaya çıkarıldı, anıtlar dikildi. Artık Türk Milleti, Sarıkamış’ta yaşananları daha doğru biliyor ve aziz şehitlerimizi layık oldukları şekilde anıyor. Bu konuyu, çok değerli Prof. Dr. Bingür Sönmez’le birlikte Türkiye’ye olması gerektiği gibi tanıtmıştık ancak ne acıdır ki Bingür hoca, Sarıkamış’ta eski Belediye başkanı tarafından silahlı saldırıya uğradı, yaralandı ama AKUT Erzurum ekibi gönüllülerinin çevikliği ve cesareti sayesinde ölümden döndü. 100. yıldaki şaşaalı anma etkinliklerine de ne O ne de biz davet edildik. Devleti yönetenlerin vefa duygusu bu kadarmış…
Aşağıdaki bağlantıda, 2003 yılında başlattığımız bu konu hakkında yazdığım makalemi okuyabilirsiniz…
http://nasuhmahruki.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1577:89-yil-sonra-sarikamis-drami&catid=72:cumhuriyet-gazetesi-spor-eki-yazilari&Itemid=416
ANADOLU, SINIRDAN SINIRA BİR ŞEHİTLİKTİR
Dünyada ikamesi, telafisi olmayan en değerli şeyi, insan hayatını kurtarmayı kendisine görev seçmiş AKUT gönüllüleri olarak, vatan uğruna en değerli varlıklarını, canlarını gözünü kırpmadan feda eden yiğitlerimizi her zaman büyük saygı, minnet ve şükranla anıyoruz. Pek çoğunuz gibi ben de bir şehit torunuyum ve her bir şehidimizin, milletin gönlünde layık oldukları şekilde anılmalarını istiyorum…
Tarih boyunca Türkler, 3 kıtada savaşmış, pek çok başarılar kazanmış, kahramanlıklarıyla destanlara, şiirlere, türkülere, ağıtlara konu olmuş, dostlarına güven, düşmanlarına korku salmış ve her ikisinin de saygısını kazanmıştır. Tarihin kayıt ettiği binyıllar boyunca başat bir kültür olan Türkler, çok geniş bir coğrafyada sayısız şehitler vermiş ve şehitlerine her zaman büyük saygı duymuş ve önem vermiştir. Bunun örneklerini Çanakkale Şehitliği’nde, Mehmetçik Abidesi’nde, Sakarya Şehitliği’nde, Dumlupınar Şehitliği’nde ve Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafına yayılmış yüzlerce şehitliğimizde ve anıtlarımızda görmek mümkündür. Anadolu sınırdan sınıra bir şehitliktir. Vatan için seve seve kanlarını döken, canlarını veren yurttaşlarımız, Türk Ulusu’nun vicdanında ve gönlünde kutsal varlıklar olarak yaşamaktadırlar. Bize düşen görev, bu şehitlikleri ziyaret etmek ve şehitlerimizi layık oldukları şekilde anarak ruhlarını rahatlatmaktır.
1. İNÖNÜ ZAFERİ, DÜZENLİ ORDUNUN İLK ZAFERİDİR
Her Türk genci çok iyi bilmelidir ki, bu millet övünmek için yaratılmış, tarihini övünçlerle doldurmuş bir millettir. Tarihimizi övünç sayfalarıyla dolduran ecdadımız bu vatan topraklarını, teriyle, kanıyla, etiyle, kemiğiyle, canıyla karış karış yoğurarak bizlere vatan etmiştir.
Tarihteki onurlu yerlerinde, bizlerden sadece bir dua, bir anma, bir rahmet, bir şefkat bekleyen, üç kıtaya yayılmış yüzlerce Türk şehitliğinde yatan sayısız Mehmetçik için, Atatürk’ün söylediği bu sözden kendimize görev çıkarttık ve eksik olan, hem Sarıka-mış’ta hem de 1. İnönü Zaferi’ndeki şehitlerimizi anma yürüyüşlerini başlattık…
Kurtuluş Savaşı’mızın en önemli dönemeçlerinden biri olan 1. İnönü Zaferi’ni Mustafa Kemal şöyle ifade etmiştir:
Yeni Türkiye Devleti’nin küçük, fakat millî ülkülü genç ordusu, en dar bir hesapla üç kat üstün düşmanı İnönü Meydan Muharebesi’nde mağlup etti. Strateji sanatının en nazik icabatını isabetle uyguladı. İç hatların kullanılmasında harp tarihine parlak bir misal yazdı…
Birinci İnönü Muharebesi’nin önemli askerî ve siyasi sonuçları olmuştur. Düzenli ordunun ilk zaferi olduğundan Kuvay-ı Milliye’den düzenli orduya geçiş süreci hızlanmış, halkın yeni kurulan Orduya güveni artmıştır. TBMM Hükûmeti’nin kurduğu düzenli ordu ile kazandığı bu ilk zafer, onun içte ve dışta tanınmasını sağlayıp, saygınlığını artırmış, daha sonra kazanılacak zaferlerin de başlangıcı olmuştur.
Kaynak Sözcü
AKUT’tan 8. kez Metristepe Zafer ve Şehitleri anma yürüyüşü http://habervizyonu.com/2016/01/10/akuttan-8-kez-metristepe-zafer-ve-sehitleri-anma-yuruyusu/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder