12 Nisan 2016 Salı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Suudi Kralı Selman’a özel karşılama

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz’i resmi törenle karşıladı. Kral Selman için Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki karşılamada yürüme güçlüğü çektiği için milli marşların çalındığı platform ilk kez 10 metre daha geriye çekildi, yine aynı platformdaki merdivenler rampaya dönüştürülürken Saray girişine tutunması için tırabzan konuldu.

Kral Selman’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önündeki caddede karşılayan süvariler, konuk krala protokol kapısına kadar eşlik ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Selman’ı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Selman, Suudi Arabistan geleneklerine göre tokalaşarak yanağa üç kez öpüşerek selamlaştı.

Erdoğan ve Kral Selman’ın tören alanındaki yerlerini almasının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Kral Selman, platformun rampasından inerken yardımcılarından bastonunu alarak indi ve ardından Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı, Arapça selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı. Platformun 10 metre ön tarafa çekilmesiyle daralan alan nedeniyle bando ekibi bu kez protokolün solunda yer aldı.

İki ülke heyetlerinin takdimi sırasında Suudi Kralının yanında 26 devlet yetkilisinin, Türk heyetlerinde ise 16 devlet yetkilisinin olması dikkati çekti. Kral Selman merdivenleri kendisi için konulan tırabzanlara tutunarak çıktı. Erdoğan ve Kral Selman, Türkiye ve Suudi Arabistan bayrakları önünde el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi.

Karşılama töreninde Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de yer aldı.

Tören öncesi Başbakan Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’ın birbirlerinin kulaklarına eğilerek sohbetleri dikkati çekti.

 

DHA

Kaynak Sözcü




Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Suudi Kralı Selman’a özel karşılama https://habervizyonu.com/2016/04/12/cumhurbaskanligi-sarayinda-suudi-krali-selmana-ozel-karsilama/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder