9 Ocak 2016 Cumartesi

Üniversitenin insansı robotu Lale arama-kurtarmada da yardımcı!

Gediz Üniversitesi’nin Türkçe konuşup söylenenleri anlayabilen insansı robotu Lale bu kez arama-kurtarma görevlisi oldu.

Gediz Üniversitesi’nde geliştirilen insansı robot Lale, önemli bir projede görev aldı. Konuşabilen ve sensörleri sayesinde çevresini algılayabilen, karşısındakilerle de iletişim kurabilen Lale, deprem gibi doğal afetlerde robotlardan da arama-kurtarmada yararlanılabileceğini ortaya koydu. 

Gediz Üniversitesi’nin insansı robotu Lale, Güney Kore’nin ev sahipliği yaptığı 17’nci Uluslararası Robot Olimpiyatları’nda boy gösterdi. Lise öğrencilerinin de yer aldığı proje, ileri teknolojinin merkezi bu ülkede beğeni topladı.

Gediz Üniversitesi`nin Türkçe konuşup söylenenleri anlayabilen insansı robotu Lale, arama-kurtarma faliyetlerinde de kullanılacak. Lale`nin depremde nasıl görev alabileceğini gösteren kısa film, Güney Kore`deki Uluslararası Robot Olimpiyatları`nda ilgi gördü.

Konuşabilen ve sensörleri sayesinde çevresini algılayabilen, karşısındakilerle de iletişim kurabilen Lale, deprem gibi doğal afetlerde robotlardan da arama-kurtarmada yararlanılabileceğini ortaya koydu. Bu amaçla lise öğrencilerinin de katılımıyla insansı robotun yeteneklerini sergilediği kısa film çekildi. Hazırlanan senaryoya göre depremde üzerine duvar yıkılan bir çocuğun imdat çağrısı üzerine harekete geçen Lale, yaralının enkaz altından kurtulmasına yardımcı oluyor ve ona ilk yardım desteğinde bulunuyor.

HEDEFTE MALEZYA’DAKİ OLİMPİYATLAR VAR!

Robotların afetlerde başarıyla görev alabileceğini sergileyen bu çalışma, 17`nci Uluslararası Robot Olimpiyatları`nda tanıtıldı. Güney Kore`nin başkenti Seul`da düzenlenen organizasyonda Gediz Üniversitesi`nden robot teknolojileri uzmanı Kasım Gül, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Saim Sunel ile projede görev alan liseliler Onur Yalgın ve Ferruh Seyhan ülkemizi temsil etti. 26 ülkeden yaklaşık bin 200 katılımcının yer aldığı etkinlikte meraklı bakışlar Lale`nin üzerinde toplandı.

Robot teknolojileri üzerinde birçok uluslararası ödüle sahip Kasım Gül, esnek zekaya sahip akıllı robotların arama-kurtarma ve ilkyardım çalışmalarında görev alabileceği fikrinin büyük ilgi uyandırdığını söyledi. Gül, `Şimdiki hedefimizde Malezya`nın ev sahipliğini üstlendiği 18`inci Uluslararası Robot Olimpiyatları var. Hazırlıklara başladık, daha çok lisenin katılımıyla ve yeni projelerle Türkiyemizi bir kez daha başarıyla temsil etmek istiyoruz` dedi.

DHA

Kaynak Sözcü




Üniversitenin insansı robotu Lale arama-kurtarmada da yardımcı! http://habervizyonu.com/2016/01/10/universitenin-insansi-robotu-lale-arama-kurtarmada-da-yardimci/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder